Haaroliën. Dit is de slogan die sneller viraal ging dan elk ander nieuws omtrent haarverzorging.

Haaroliën is al eeuwen bekend en wordt tot de dag van vandaag uitgevoerd in alle Aziatische landen.

Echter, slechts onlangs zijn de inwoners van andere delen van de wereld begonnen met het waarderen van de geweldige eigenschappen van oliën en de verbluffende resultaten van de behandeling.

 

Natuurlijke oliën hebben het gehele internet overwonnen en de harten van vele vrouwen die jaren hebben geworsteld met haar- en hoofdhuidproblemen.

Zo nu en doen kom je nieuwere oliën met exotische namen en oorsprongen tegen. Echter, voordat je daar een van gebruikt, moet je een zeer gemakkelijke methode leren om te bepalen of deze geschikt is voor jouw haartype.

Oliën verschillen van elkaar wat betreft de inhoud van essentiële vetzuren en deeltjes waar zij uit bestaan. Een bepaalde grootte van de moleculen matcht met een specifiek type haar. De classificatie van het haar die de mate van schade bepaalt wordt ook wel de haarporositeit genoemd.

Verder omschrijft de haarporositeit in welke mate de schubben zijn gelift van de cuticulalaag en de conditie. Hoe dichter de schubben gebonden zijn, hoe gezoner het haar. Het overlappen van de schubben (lage porositeit) is een beschermlaag die voorkomt dat gifstoffen erin kunnen penetreren. Helaas is het zorgen voor zulk type haar moeilijk omdat te grote deeltjes van haarproducten niet naar binnen kunnen en de binnenste delen van het haar kunnen regenereren. Daarom zal onjuist gematchte haarolie geen tevredenstellende resultaten geven en kan het ook averechts werken. Het betekent dat laag poreus haar moet worden behandeld met een olie die bestaat uit kleine deeltjes die door de gesloten schubben kunnen komen.

Met laag poreus haar als voorbeeld, leggen we graag uit waarom het kiezen van een geschikte olie de sleutel tot succes is voor een haaroliebehandeling. Er is dan nog een probleem om op te lossen:

HOE BEPAAL JE DE HAARPOROSITEIT?

Dit kan worden gedaan door een professional – een tricholoog, of je kunt de test zelf uitvoeren in het comfort van je eigen huis.

Om het thuis te doen, moet je een schoon haar, zonder cosmetica of onzuiverheden, in een glas of kom met water doen. Zorg ervoor dat het water dat je gebruikt niet te goed is (dat dicht de schubben) en niet te heet (die zal ze openen), anders zijn de resultaten van de test niet betrouwbaar.

Laat het haar ongeveer 10 – 15 minuten in het haar zwemmen. Na deze periode bekijk je hoe het zich gedraagt. Hoe dieper hij zinkt, hoe hoger de porositeit.

Daarom, als jouw haar…

op het oppervlak drijft – geeft dit een lage porositeit aan. Jouw haar is nogal gezond maar moeilijk te stylen. Probeer de volgende oliën met een meerderheid van verzadigde vetzuren: kokos, babassu, palm, monoi en sheaboter.

half gezonken is – heeft jouw haar medium porositeit. In dit geval is het het beste om oliën te gebruiken met een inhoud van omega-7 en omega-7 enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals macadamia-olie, amandelolie, sesamolie, avocado-olie, arganolie, arachide-olie.

naar de bodem is gezonken – is jouw haar hoog poreus. Voer een haaroliebehandeling uit met het gebruik van een olie met omega-3 en omega-6 vetzuren. Dit zijn: druivenpitolie, zonnebloemolie, zwart zaadolie.

Als je eenmaal je haarporositeit kent en deze matcht met de juiste olie, is het het waard om een methode van haaroliën te kiezen die past bij jouw behoeften.

De beste en meest effectieve methodes voor haaroliën zijn onder andere:

1. Droog haaroliën – breng jouw olie aan op de hoofdhuid en het haar en laat het minimaal 30 minuten inwerken (de beste resultaten worden verkregen als je het ’s nachts laat zitten). Bedek je hoofd met een plastic douchemuts en wikkel deze in een opgewarmde handdoek. Op deze manier hebben de deeltjes meer kans om de haarzakjes te penetreren. Na de vereiste tijdsperiode gebruik je een milde shampoo om het allemaal uit te spoelen.

Ook kan droog haaroliën worden gedaan na de shampoo en het drogen van jouw haar – alleen dan neemt jouw haar alle olie op. Deze keer vermijd je de hoofdhuid.

2. Nat haaroliën – de olie moet worden aangebracht op vochtig haar. Het is een effectieve methode omdat het water de schubben lift, wat het gemakkelijker maakt voor de moleculen om te penetreren. Je kunt je haar vochtig maken met een mist of een kruideninfusie gebruiken en daarna de oliën aanbrengen. Vergeet je hoofdhuid niet.

Zulk haaroliën kan worden gedaan na het wassen van je haar, echter, in dit geval moet je het niet op de hoofdhuid aanbrengen, alleen op met een handdoek gedroogd haar (beginnend vanaf de middenlengte).

3. Oliën met een conditioner – wanneer je de effecten van jouw conditioner wilt verrijken, voeg dan een paar druppels olie toe. Gebruik het als gewoonlijk.

Voor elk van de methoden die hierboven is omschreven moet je echter onthouden dat, wanneer je een grondige regeneratie wilt uitvoeren, je de olie de tijd moet geven om minimaal eens per week voor jouw hoofdhuid te zorgen – daar begint de schoonheid van je haar.

 Plan voor overwinning – haaroliën stap-voor-stap

Als je interesse hebt in het onderwerp van gezond haar en verzorging, moet je al weten dat…

…ten eerste, geen shampoo of conditioner jouw haar kan regenereren en beschermen tegen schade, maar alleen haaroliën zulke krachten bezitten.

…ten tweede, haaroliën moet permanent worden opgenomen in jouw haarverzorgingsroutine, waardoor het een natuurlijke, triviale en duidelijk activiteit wordt zoals het wassen van jouw haar.

Om je haar vlot te oliën en de beste resultaten te geven, is het een goed idee om dit volgens een specifiek plan te doen. Het volgende schema zal jouw ritueel verbeteren en het oliën een plezierig en leuk ritueel maken dat niet alleen voor je haar zorgt, maar jou ook de kans geeft om te ontspannen en jezelf te regenereren na een moeilijke dag.

Haaroliën – stap-voor-stap

Voobereiden:

  • natuurlijke olie
  • een handdoek
  • een flesje met verstuiver
  • een infusie van kruiden (netel, paardestaart)
  • gekookt, warm maar niet heet water
  • een douchemuts
  • optioneel: een klein bord of een kom
  • optioneel: een borstel (kan de borstel zijn die je gebruikt voor kleurbehandelingen) of een schone tandenborstel

1. Bedek je schouders met een handdoek zodat je je kleding niet vies maakt. Giet gekookt, warm water of een kruideninfusie in het flesje. Spray jouw haar en hoofdhuid. Op deze manier zul je je haar verzachten en de schubben liften. Zij zullen meer vatbaar worden voor de effecten van oliën. Deze behandeling vergemakkelijkt de opname van kostbare bestanddelen uit de olie.

2. Kam het haar om de applicatie van de olie te vergemakkelijken. Nu is het tijd om te oliën. Als jouw haarolie niet uitgerust is met een pipet, giet dan een beetje op een bordje of in de kom. Verdeel jouw haar en bedek als deel gelijkmatig met olie. Gebruik een borstel of tandenborstel en doe zoals je de wortels verft. Natuurlijk kun je het met je vingertoppen doen. Bedek jouw haar zachtjes en gelijkmatig met olie, onthoud dat je er niet te veel van aanbrengt. Dan zal de olie het haar bezwaren. Verdeel de olie ook op het haar. 5 ml van het product zal voldoende zijn voor een behandeling.

3. Masseer de hoofdhuid zachtjes om de bloedstroom te verbeteren en de olie makkelijker in de haarzakjes te laten penetreren. Bedek het hoofd met een douchemuts (oliën houden van warmte, waardoor de textuur vatbaarder wordt voor penetratie in de lokken). Je kunt ook een handdoek over de muts doen om je haar (en olie) warmer te houden.

4. Nu is het tijd voor de leukste fase. Laat de olie minimaal een uur zitten. Hoe langer je het laat zitten, hoe beter de resultaten zullen zijn. Gedurende deze periode kijk je gwoon een goede film of tv-serie, lees je een boek of bel je iemand met wie je lang niet hebt gesproken, doe je een gezichtsmasker op of verf je je nagels… maak gewoon ten volle gebruik van deze tijd voor jezelf.

5. Na een uur (of een paar – afhankelijk van hoeveel tijd je kunt besteden aan het oliën van je haar) was je alles uit. Zorg ervoor dat je een milde, parabenenvrije shampoo gebruikt. Het kan bijvoorbeeld een babyshampoo zijn.

Zo’n haaroliebehandeling, indien regelmatig uitgevoerd (minimaal twee keer per week) zal jouw haar beschermen tegen schade, voeden, en de lokken revitaliseren. Je haar krijgt vitaliteit en elasticiteit, en zal zijdezacht worden.

 Dat is alles.

 Veel plezier met het oliën van je haar!